— KOMPLEKSOWY PROJEKT WNĘTRZA —
KOBIECY APARTAMENT Z NUTĄ VINTAGE
ARCHITEKTURA WNĘTRZ / NADZÓR NAD REALIZACJĄ PROJEKTU

APARTAMENT Z NUTĄ VINTAGE

Realizacja tego projektu mieszkania znajdującego się w położonym w sercu Konstancina niewielkim apartamentowcu była przyjemnością. Od Inwestorów dostałyśmy krótką listę marzeń oraz duży pakiet zaufania w kwestii estetyki wnętrza apartamentu. Dzięki temu po raz kolejny udało nam się zaprojektować w pełni autorską przestrzeń w naszym ulubionym, eklektycznym klimacie.

Układ pomieszczeń poddałyśmy niewielkiej korekcie. Zamieniłyśmy miejscami jadalnię z salonem, żeby uzyskać więcej światła dziennego w części wypoczynkowej. Połączyłyśmy ze sobą dwa sąsiadujące pokoje wyburzając ścianę pośrodku. Dzięki temu zabiegowi powiększyłyśmy pokój córki właścicieli.

Zamieniłyśmy miejscami garderobę z łazienką uzyskując w ten sposób pokój kąpielowy z oknem. Zmieniłyśmy układ i wysokości drzwi. W holu, na wprost głównego wejścia, za starymi, drewnianymi, dwuskrzydłowymi drzwiami sprowadzonymi z Belgii ukryłyśmy garderobę.
Zdecydowałyśmy się wyburzyć ścianę pomiędzy kuchnią i jadalnią. Aby jednak częściowo oddzielić od siebie te przestrzenie zaproponowałyśmy przeszkloną, metalową ramę wykończoną mosiężnym pasem. To rozwiązanie spowodowało także lepsze doświetlenie tej części mieszkania. Fronty kuchenne zostały obłożone mosiężną blachą, która z czasem uzyska naturalną patynę. Wyspa kuchenna, blaty i detale na ścianie oraz okapie wykonano z kompozytu Siquartz.

Znając preferencje właścicieli i widząc ich otwartość na nowe rozwiązania zaproponowałyśmy dosyć odważne połączenia estetyczne.

W salonie i jadalni współczesne wzornictwo połączyłyśmy z meblami i dodatkami vintage. Bardzo ważną rolę w tym wnętrzu odgrywa dekoracyjne oświetlenie. Postawiłyśmy akcent na włoski żyrandol z lat ’70 w klimacie stilnovo wiszący nad stołem. Gipsowa, secesyjna rozeta na suficie to wyszukany przez nas, przedwojenny detal. Z kolei oryginalny, trzyramienny kinkiet umieszczony nad komodą to znalezisko vintage z Danii. Centralny punkt przestrzeni dziennej stanowi minimalistyczny w formie, narożny kominek.

Na podłogach w otwartej części mieszkania zostały ułożone delikatnie bielone, dębowe deski w układzie zwanym jodłą francuską.

W łazience, do ścian pomalowanych w geometryczne wzory w kolorze dwóch odcieni pudrowego różu, dobrałyśmy szare kafle ze wzorem przypominającym lastryko. Blat pod umywalką to z kolei nasza autorska kompozycja z kamieni i szkła zatopionych w cementowej masie, czyli prawdziwe terrazzo. Pudrowy odcień brudnego różu pojawia się także na posadzce w holu wejściowym na dywaniku ułożonym z płytek z nowoczesnym, geometrycznym wzorem.

W pokoju kąpielowym umieściłyśmy wannę wolnostojącą. Pod oknem stanęła polska komoda vintage, a na niej okrągła, biała umywalka. Nad lustrem wyszukanym na aukcji zawisł mosiężny kinkiet. Na podłodze pomiędzy czarnymi, ręcznie wykonanymi kaflami w kształcie rybiej łuski zdecydowałyśmy się na użycie fugi z drobinkami złotego brokatu. Etnicznego klimatu nadał tej przestrzeni rattanowy abażur natomiast mosiężne dodatki (wieszaki, uchwyty, świeczniki) dodały wnętrzu eleganckiego charakteru.

Lubimy ten projekt i cieszy nas, że właściciele świetnie się czują w swoim nowym domu.

POWIERZCHNIA:

136 m.kw.

ZAKRES PRAC:

projekt wnętrz, kompleksowy nadzór nad projektem, realizacja projektu

INWESTOR:

Inwestor prywatny, rodzina 2+1

DATA PROJEKTU:

2018

REALIZACJA:

2018

PROJEKT:

Projekt architektury wnętrz: Anna Olga Chmielewska
Koncepcja projektu wnętrz: Anna Olga Chmielewska, Jola Skóra
Wizualizacje, opracowanie rysunkowe: Agnieszka Warnowska
Opracowanie rysunkowe: Małgorzata Moritz
Moodboardy: Jola Skóra
Kompleksowy nadzór nad projektem: Anna Olga Chmielewska, Agnieszka Warnowska

PRZED

WIZUALIZACJA

Nasza propozycja mebli oraz dodatków dopasowanych do tej przestrzeni przedstawiona na

MOODBOARDACH

MOODBOARDY: Jola Skóra

Nasza propozycja aranżacji tej przestrzeni przedstawiona na

WIZUALIZACJACH

WIZUALIZACJE: Agnieszka Warnowska