— RENTOWNA RENOWACJA —
Miejski powrót do natury
ARCHITEKTURA WNĘTRZ, FOTOGRAFIA, STYLIZACJA, HOME STAGING

MIEJSKI POWRÓT DO NATURY

Ten apartament na warszawskiej Woli zadziwia niezwykłą, ponad pięciometrową wysokością poddasza. Pozornie nieforemna przestrzeń zachwyciła właścicieli, którzy na stałe mieszkając w Stanach Zjednoczonych marzyli o stworzeniu w Warszawie swojego miejsca, w którym mogliby się zatrzymywać w trakcie wizyt w Polsce.

Najważniejszymi założeniami projektu było uporządkowanie dość nietypowej w kształcie przestrzeni, podkreślenie pięknego, naturalnego światła oraz zaaranżowanie i wykorzystanie prawie sześciu metrów wysokości części dziennej nad salonem.

Początkowo osiemdziesięciometrowe mieszkanie składało się z pokoju dziennego, sypialni z garderobą, oddzielnej kuchni, pomieszczenia gospodarczego oraz tarasu. Bez ingerencji w układ ścianek działowych Anna zaproponowała zmianę funkcji mieszkania: zamiast kuchni powstał gabinet, pomieszczenie gospodarcze stało się łazienką gościnną, natomiast kuchnia w formie aneksu wraz z jadalnią znalazły miejsce w otwartej strefie dziennej.

Główną rewolucją projektową było dodanie ponad dwudziestometrowej antresoli nad otwartą częścią dzienną. Dzięki niej bardzo wysokie pomieszczenie nabrało odpowiednich proporcji, a mieszkanie zyskało dodatkową przestrzeń, która na codzień jest biblioteką, a czasem sypialnią gościnną.

Właściciele kochają minimalistyczne i funkcjonalne wnętrza. Budowa antresoli i schodów wymusiła industrialne rozwiązania, ponieważ wszystkie konstrukcje wykonane są z profili stalowych. Aby zachować lekkość konstrukcji i nie zwiększać masywności stropu widoczne elementy belek i mocowań pomalowano na biało. Ściany, sufity oraz fronty szaf i drzwi wewnętrzne są także w tym kolorze.

Dzięki naturalnej palecie barw mieszkanie sprawia wrażenie bardzo przestronnego i otwartego. O charakterze i stylu wnętrza decydują starannie dobrane dodatki nawiązujące do pasji właścicieli kolekcjonujących etniczną sztukę meksykańską i afrykańską.

POWIERZCHNIA:

100 m.kw.

ZAKRES PRAC:

Projekt wnętrz, kompleksowy nadzór nad projektem, realizacja projektu, fotografia wnętrz, stylizacja

INWESTOR:

Inwestor prywatny

DATA PROJEKTU:

2018

REALIZACJA:

2018

PROJEKT:

Projekt architektury wnętrz, kompleksowy nadzór nad projektem: Anna Olga Chmielewska
Koncepcja projektu wnętrz: Anna Olga Chmielewska, Jola Skóra
Wizualizacje, opracowanie rysunkowe: Maria Trojnara, Joanna Stawiak
Moodboardy: Jola Skóra

SESJA ZDJĘCIOWA:

Fotografia: Jola Skóra
Stylizacja: Anna Olga Chmielewska
Asystentka stylistki: Małgorzata Moritz

PUBLIKACJA:

Cztery Kąty 2-3/2019

PRZED

PO

Nasza propozycja mebli oraz dodatków dopasowanych do przestrzeni tego mieszkania przedstawiona na

WIZUALIZACJACH

WIZUALIZACJE: Joanna Stawiak, Maria Trojnara

Rentowna Renowacja autorstwa JAM KOLEKTYW jest zakończona

ARANŻACYJNĄ SESJĄ ZDJĘCIOWĄ

ZDJĘCIA: Jola Skóra
STYLIZACJA: Anna Olga Chmielewska
ASYSTENTKA STYLISTKI: Małgorzata Moritz